Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών

1. Υπάρχουν τομείς της κυβερνητικής πολιτικής όπως στην Παιδεία ή την Υγεία που έγινε προσπάθεια από το 2015 για μία συνολική απάντηση στα προβλήματα που υπήρχαν αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Από τον χώρο τον δικό σας, του υπουργείου Παιδείας ποιες πολιτικές θα ξεχωρίζατε;

Το 2015 παραλάβαμε το εκπαιδευτικό σύστημα σε συνθήκες ασταθούς ισορροπίας με κύρια χαρακτηριστικά την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Κύριος στόχος μας ήταν να επιλύσουμε άμεσα προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια, καθώς και να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο για την ανασυγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ιδιαίτερα κρίσιμη ήταν η αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία στο 2.9% του ΑΕΠ, ανατρέποντας τις αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων που προέβλεπαν τη μείωση των δαπανών στο 1.9%, όπως αποτυπώνεται στο «Μεσοπρόθεσμο του 2014-2018».

Επίσης, θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση στην πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, ενώ για το σχολικό έτος 2019-2020, περισσότερα από 155.000 νήπια και προνήπια θα φοιτούν στα δημόσια νηπιαγωγεία.

Παράλληλα, επεκτείναμε το ολοήμερο πρόγραμμα διδασκαλίας στα Δημοτικά Σχολεία, καλύψαμε το σύνολο των αναγκών σε εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, ενώ ιδρύσαμε 40 νέα Ειδικά Σχολεία και 570 Τμήματα Ένταξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Επιπρόσθετα κάναμε μια νέα αρχή στην Επαγγελματική Εκπαίδευση, αυξήσαμε τις δαπάνες για την Έρευνα στο 1% του ΑΕΠ και ανασχεδιάσαμε το χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θωρακίζοντας τα πανεπιστήμια απέναντι στις σύγχρονες ακαδημαϊκές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις.

Αυτές είναι ορισμένες μόνο από τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας στον χώρο της Παιδείας. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλους μας τους στόχους. Κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά αφελές. Ωστόσο, θεωρώ ότι καταφέραμε να εδραιώσουμε ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την Εκπαίδευση, χωρίς υποχωρήσεις στις αρχές μας.

2. Αν κερδίσετε τις εκλογές, τι δεσμεύεστε ότι μπορείτε να υλοποιήσετε στην Παιδεία τα επόμενα τέσσερα χρόνια; Γιατί μέχρι σήμερα καταγράφηκαν και καθυστερήσεις και ελλείψεις.

Στον πυρήνα της πολιτικής μας βρίσκεται η θέση πως η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και αποκλειστική υποχρέωση της Πολιτείας, δίχως αποκλεισμούς και διακρίσεις, ενταγμένη σε ένα πλαίσιο αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης. Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες, τα λάθη, τις αστοχίες, αλλά και τις καθυστερήσεις, κινηθήκαμε και λέω εισαγωγικά πως πρέπει να αισθανόμαστε υπερήφανοι για όσα καταφέραμε, μικρότερα ή μεγαλύτερα.

Στην κατεύθυνση αυτή, η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Το σύστημα στηρίζεται στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και για λόγους εκπαιδευτικής επάρκειας και ποιότητας αλλά και εργασιακής ασφάλειας πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μόνιμες προσλήψεις. Από μεριάς μας, ήταν η πρώτη κίνηση που δρομολογήσαμε με την έξοδο της χώρας από το μνημονιακό πλαίσιο και την επαναφορά του κανόνα 1:1 για τις αποχωρήσεις-προσλήψεις στο Δημόσιο.

Κομβικής σημασίας είναι η δρομολόγηση 4.500 προσλήψεων στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για το επόμενο σχολικό έτος, οι 10.500 προσλήψεις στη Γενική και Επαγγελματική Εκπαίδευση την επόμενη διετία, καθώς επίσης και μια σειρά από σημαντικές θεσμικές τομές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, δρομολογούμε 10.000 θέσεις νέων ερευνητών έως το 2021, ενώ στοχεύουμε στην περαιτέρω αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, ώστε στο τέλος της επόμενης τετραετίας, να φτάσουν στο 5% του ΑΕΠ, δηλαδή στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Επίσης, νευραλγικής σημασίας στόχευση αποτελεί και η αναβάθμιση της ποιότητας της δημόσιας Εκπαίδευσης, μέσα από την επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών, την δημιουργία νέων αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.

Τέλος, από τους στόχους της επόμενης τετραετίας για την δημόσια Παιδεία, θα ξεχώριζα και αυτόν της ενίσχυσης της φοιτητικής μέριμνας, με νέες εστίες και αύξηση του στεγαστικού επιδόματος.

3. Τι δυνατότητες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα να εφαρμόσει ένα δικό του πρόγραμμα, που ίσως σε κάποιες πλευρές του, όπως η κοινωνική προστασία να έρχεται και σε σύγκρουση με κυρίαρχες πολιτικές στην ΕΕ ή το ΔΝΤ και όσα έχουν υπογραφεί με τα μνημόνια;

Η Κυβέρνησή μας καλέστηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από δυσμενείς συνθήκες σε ένα ναρκοθετημένο περιβάλλον δημοσιονομικής λιτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, κινήθηκε με την «απαισιοδοξία της γνώσης και την αισιοδοξία της βούλησης», καταφέρνοντας, με τη στήριξη του ελληνικού λαού, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, κρατώντας την κοινωνία όρθια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμετρήθηκε όσο καμία άλλη πολιτική δύναμη με τους δανειστές, οι οποίοι επιδίωκαν η χώρα μας να παραμείνει εγκλωβισμένη σε συνθήκες σκληρής λιτότητας και ενός σημαντικού μέρους της κοινωνίας, αντιμέτωπο με την ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια αναμετρηθήκαμε με τους εαυτούς μας, κάναμε υποχωρήσεις και λάθη. Ωστόσο, θεωρούμε πως δημιουργήσαμε τις δυνατότητες, εκεί που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ευαγγελίζονταν πως δεν υπήρχαν, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ένα δίχτυ προστασίας για εκείνους που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση, δηλαδή τον κόσμο της εργασίας.

Από τον Αύγουστο του 2018, η χώρα μας έχει μπει σε μια νέα πορεία και ο δημοσιονομικός χώρος που αναπτύχθηκε μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση πολιτικών με σαφές κοινωνικό πρόσημο, για ευρύτερες πληθυσμιακές ομάδες. Αυτός είναι και ο λόγος που από την έξοδό μας από την επιτροπεία, αυτή η Βουλή δεν νομοθέτησε παρά θετικά και μόνιμα μέτρα, με τα τελευταία ψηφισθέντα νομοσχέδια να προσφέρουν ανακούφιση και στον πολύπαθο χώρο των μεσαίων στρωμάτων.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή, τα πρώτα δείγματα γραφής. Για την επόμενη τετραετία, έχουμε προϋπολογίσει και μπορούμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα των τεσσάρων πυλώνων: 1) δίκαιη ανάπτυξη για όλους, με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, 2) νέες ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς, 3) δικαιότερη φορολογία, δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος και 4) αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία.

4. Να δούμε και τις αλλαγές στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα τεθεί μετεκλογικά ζήτημα φυσιογνωμίας και πολιτικής κατεύθυνσης στο κόμμα; Πώς βλέπετε τον ΣΥΡΙΖΑ του 2020;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, κάτι που αποτελεί ταυτοτικό του στοιχείο, γιατί αυτό άλλωστε επιθυμεί και η μεγάλη πλειονότητα των προοδευτικών πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα κόμμα το οποίο, επιδιώκει να διατηρήσει την κοινωνική του γείωση και να εγείρει την συμμετοχικότητα στην πολιτική ζωή και τα κοινά. Επίσης, επιδιώκει να θέσει τέλος στην κυριαρχία του τεχνοκρατισμού επί της πολιτικής, όπως πολύ εύγλωττα έχει θέσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς δεν έχουμε ξεχάσει όσα μας έφεραν μέχρι εδώ.

Καθ’ όλη την κυβερνητική του θητεία, δημιούργησε νέους θεσμούς, προκειμένου να ενισχύσει τη διαφάνεια και τη λογοδοσία, μέσω δεσμευτικών μηχανισμών κοινωνικής συμμετοχής και ελέγχου.

Το διακύβευμα σήμερα, στον απόηχο μιας πολύ σοβαρής οικονομικής κρίσης και δεδομένων των διεθνών εξελίξεων, αποτυπώνεται στο δίπολο ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο και υπεράσπιση του Κοινωνικού Κράτους ή νεοφιλευθερισμός, ιδιωτικοποιήσεις και επάνοδος της ακροδεξιάς ατζέντας.

Συνεπώς, θα έλεγα ότι η πολική κατεύθυνση του κόμματος δεν αλλάζει, όμως η συγκυρία η ίδια επιτάσσει τη σύσταση ευρέων συμμαχιών, μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και πολιτών που κινούνται στο προοδευτικό-δημοκρατικό φάσμα.

Η ικανότητα όλων μας να προχωρήσουμε σε αυτές τις συμμαχίες και να ενισχύσουμε το συσχετισμό δυνάμεων προς όφελος του προοδευτικού μετώπου, τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Ευρώπη, είναι εκείνο που θα καθορίσει το πώς θα διαμορφωθούν οι κοινωνίες μας τα επόμενα χρόνια.