5ο Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας

5ο Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας

* To 5o Σχολείο Παιδοαλλεργιολογίας διοργανώνεται από την Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία, στα Ιωαννίνα. Πρόκειται για τη συνέχεια των προηγούμενων Σχολείων που πραγματοποιήθηκαν στη Β. Ελλάδα με μεγάλη επιτυχία.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθώ τις εργασίες του Σχολείου Παιδοαλλεργιολογίας που διοργανώνει η Ελληνική Παιδοαλλεργιολογική Εταιρεία στη γενέτειρά μου, τα Ιωάννινα.

Οι αλλεργίες στην παιδική ηλικία είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους και όλες, καθώς οι έρευνες επιστημονικών φορέων καταγράφουν την αύξησή τους με καλπάζοντες ρυθμούς, ένα φαινόμενο που απασχολεί έντονα τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή ιατρική κοινότητα.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 3 συνανθρώπους μας (ενήλικες & παιδιά) υποφέρει από κάποια αλλεργία. Με βάση μάλιστα τα νεότερα δεδομένα από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2025, 1 στους 2 Ευρωπαίους θα έχει κάποιο αλλεργικό νόσημα.

Παράλληλα, ο αριθμός των παιδιών που πάσχουν από αλλεργίες του αναπνευστικού συστήματος όλο και αυξάνεται στις χώρες της Μεσογείου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, αλλά και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι το πόρισμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με το οποίο το άσθμα είναι από τις πιο κοινές αναπνευστικές ασθένειες και το συχνότερο χρόνιο νόσημα στα παιδιά. Ο Οργανισμός αναφέρει ότι περίπου 300 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από άσθμα και πως ο συχνότερος τύπος άσθματος είναι το αλλεργικό άσθμα αφού περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς με άσθμα έχουν αλλεργία.

Ο τρόπος ζωής στον Δυτικό τουλάχιστον κόσμο έχει αλλάξει δραματικά και αν και δεν υπάρχουν σαφείς και ασφαλείς εκτιμήσεις για τις αιτίες που προκαλούν την έξαρση του φαινομένου, ερευνητές αναζητούν τις γενεσιουργές αιτίες στις κακές συνθήκες υγιεινής, την πρώιμη χρήση αντιβιοτικών, το κάπνισμα (ενεργητικό ή παθητικό) και, φυσικά, την κληρονομικότητα.

Ενδεικτική του ρόλου που πιθανόν διαδραματίζει ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι και μια ακόμη πρόσφατη μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναφέρεται στην αλλεργία στο Wi-Fi, ως μία «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία». Μια αλλεργία, δηλαδή, στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που εκπέμπει ασύρματα το ρούτερ.

Τούτων δοθέντων, η διαρκής εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών που ασκούν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και η υλοποίηση πολιτικών για την πρόληψη και την προαγωγή Υγείας, είναι νευραλγικής σημασίας. Δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών Υγείας, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα στις σύγχρονες ανάγκες άσκησης του λειτουργήματός τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, συγκροτήθηκε η Διυπουργική Επιτροπή των συναρμόδιων Υπουργείων Υγείας και Παιδείας για το συντονισμό στρατηγικών, τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση, την έρευνα και την άσκηση των επαγγελματιών υγείας.

Ενδεικτικά αναφέρω ότι η Επιτροπή εισηγείται για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής  εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και έρευνας για τους επαγγελματίες υγείας σε εναρμόνιση με την εθνική στρατηγική για την Υγεία και με τις σχετικές αποφάσεις και οδηγίες των ευρωπαϊκών θεσμών.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με το νέο σύστημα να υπερβαίνει το σημερινό ιατροκεντρικό μοντέλο και να στηρίζεται στην Ομάδα Υγείας, με βασικό στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση.

Σας ευχαριστώ θερμά για τον χρόνο σας και σας εύχομαι πολύ καλή συνέχεια στις εργασίες του Σχολείου.