Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής & άλλες διατάξεις

Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής & άλλες διατάξεις

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και άλλες διατάξεις», τονίζοντας αρχικά πως αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής για τη διαμόρφωση του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης & Έρευνας.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην αύξηση της χρηματοδότησης, στην καταπολέμηση της υποστελέχωσης, στη διασύνδεση με τα Ερευνητικά Κέντρα και στην συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες. Επίσης τόνισε πως τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας προσέρχονται αποφασιστικά στη διαδικασία συγκρότησης του Ενιαίου Χώρου, ο οποίος θα συμβάλλει στο μετασχηματισμό του υπάρχοντος παραγωγικού μοντέλου. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπεται και η αναβάθμιση των ΤΕΙ που πληρούν μια σειρά από ακαδημαϊκά κριτήρια.

Σύμφωνα με τη βουλευτή, τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά έχουν ξεπεράσει εδώ και καιρό την αποστολή τους, συνεπώς η ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας προκύπτει από την ανάγκη αποκατάστασης της ακαδημαϊκής κανονικότητας, με στόχο την ισχυροποίηση των μονάδων και την δυναμική παρουσία στον ελληνικό και διεθνή ακαδημαϊκό χώρο.

Στη συνέχεια η Μερόπη Τζούφη υπογράμμισε πως η συγκεκριμένη διαδικασία έθεσε σε κίνηση μια σειρά από αντίστοιχες πρωτοβουλίες ουσιαστικής συζήτησης για τη συγκρότηση μεγαλύτερων σχηματισμών σε πολλές περιφέρειες της χώρας, όπως στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, τα οποία βρίσκονται υπό διαβούλευση ώστε να συγχωνευτούν έπειτα από αξιολόγηση, δημιουργώντας ένα ισχυρό ΑΕΙ στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Κλείνοντας, έκανε αναφορά στα Διετή Προγράμματα Σπουδών, τα οποία θα διοργανώσουν τα ΑΕΙ για αποφοίτους των ΕΠΑΛ, στις ευνοϊκές διατάξεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών που έχουν αδελφό ή αδελφή που σπουδάζει σε άλλη πόλη και στη ρύθμιση της έκδοσης της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας για τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες, που δε διαθέτουν άλλη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη.